Beveiligingsset voor Hout CV met Koelspiraal "Laadunit" tot 25kW

  • houtstook enzo caleffi hout cv beveiligingsset aansluitset laadunit koelspiraal
  • houtstook enzo caleffi hout cv beveiligingsset aansluitset laadunit koelspiraal
Artikelnummer:
DI-669
€979,95

Anticondensatie en beveiliging voor houtgestookte cv-ketels met koelspiraal.

Bestaat uit de volgende componenten:

  • Veiligheidventiel 3 bar 
  • Thermische afvoerbeveiliging 97°C
  • Aanlegthermostaat 0-90C
  • LTC361 Laadunit
  • Automatische ontluchter
  • Terugslagklep 3/4"
  • Montagehandleiding

Aansluiten en werking van de Beveiligingsset Koelspiraal “Anti-Condens” tot 25Kw

Om de Hout CV aan te kunnen sluiten, heeft u de volgende aansluitingen in de buurt van de Hout CV nodig:Hoofd aanvoer en retour leiding CV, Waterleiding, Afvoerleiding riool en een 230Volt aansluiting.De aanvoer en retour leiding van de installatie moeten “hoofdleidingen” zijn.Het beste is in te stromen op de hoofdleidingen dichtbij de bestaande CV ketel, om te voorkomen dat de installatie uiteindelijk niet goed circuleert! (Aansluiten op een radiator in de buurt kan dus niet als dit een aftakking is!)

4 aansluitingen

Als de wisselaar 4 aansluitingen heeft(zoals het schema) is het aan te bevelen om de bovenste 2 (aanvoer) en de onderste 2 ( retour) te verbinden. Dit is beter voor de circulatie en voorkomt temperatuurverschil in de wisselaar. (zie stippellijn in schema)              

(1)Thermische afvoerbeveiliging 97 °C

De thermische afvoerbeveiliging zorgt ervoor dat als de wisselaar te warm wordt deze teruggekoeld word via de ingebouwde koelspiraal in de wisselaar. De klep van de afvoerbeveiliging gaat bij 97°C open.

De Capillair van de afvoerbeveiliging dient boven in de warmtewisselaar geplaatst te worden (hier is de temperatuur het hoogst!). Sluit de afvoerbeveiliging in de juiste richting aan op de waterleiding en op 1 kant van de koelspiraal. Sluit aan de andere kant van de koelspiraal een leiding aan en steek deze vrij  in de afvoerbuis.(zorg er voor dat de afvoerleiding riool bij verstopping altijd kan overstromen met de aansluiting !)

(2) Veiligheidventiel 3 BAR

Het veiligheidventiel zorgt ervoor dat bij 3 BAR de druk afgevoerd wordt. Sluit hier een leiding op aan en steek deze vrij  in de afvoerbuis.(zorg er voor dat de afvoerleiding riool bij verstopping altijd kan overstromen met de aansluiting !)

(3) Automatische Ontluchter

De automatische ontluchter zorgt ervoor, dat een eventuele luchtbel in de wisselaar, kan worden afgevoerd. Sluit deze zo dicht mogelijk boven in de wisselaar aan.

(4) Aanlegthermostaat

De aanlegthermostaat zorgt ervoor dat de pomp ingeschakeld wordt als de temperatuur in de wisselaar boven de ingestelde waarde komt.

Plaats deze zo dicht mogelijk bij de aanvoer van de Hout-CV en stel deze in op +/- 45°C.

(5) Laadunit Anit-condens inrichting 1”

De laadunit zorgt ervoor dat er niet te koud retourwater terug de wisselaar in gepompt wordt. Dit zou anders een overmatige creosoot aanslag op de wisselaar en in het rookkanaal veroorzaken.

De Laadunit heeft een ingebouwde Anti-Condens klep die geleidelijk aan open gaat als de temperatuur in het korte circuit oploopt richting 55°C en mengt zo de retourleiding bij, waardoor er circulatie ontstaat in de installatie. Bij 55°C retourwater circuleert de installatie geheel over de aan en afvoer en is het korte circuit gesloten. Bij het aansluiten van de Laadunit moet u goed opletten dat u deze in de juiste richting plaatst.(zie afbeelding op de laadunit) Op de pomp staat een pijl, deze moet in de stroomrichting naar de retouraansluiting gemonteerd worden. Het beste is Laadunit zo dicht mogelijk bij de kachel te monteren, zodat het korte circuit zo klein mogelijk is.

(6) Terugslagklep 3/4"

Deze moet in de de aanvoerleiding van de bestaande CV ketel met de pijl in de stromingsrichting gemonteerd worden. Deze voorkomt dat de pomp van de Hout-CV door de CV-ketel circuleert.

Eerste opstart

Vul de installatie op met de vulcombinatie en ontlucht het gehele systeem.

Test het veiligheidsventiel op juiste werking door aan de rode knop te draaien. Controleer of de aanlegthermostaat de pomp inschakelt als u de temperatuur omlaag draait. Als alles functioneert, kunt u de kachel opstoken en controleer ondertussen of alles naar behoren werkt. Het is aan te bevelen een thermometerset ter indicatie te plaatsen in de aanvoer en retour net achter de kachel, zodat u visueel beeld heeft tijdens het stoken.

Stoomwet

In Nederland vallen Houtkachels met een warmtewisselaar onder de Stoomwet. Keuring door het stoomwezen is echter niet vereist omdat deze houtgestookte CV haarden daarvan zijn uitgesloten. Wel dient een CV-installatie te zijn uitgevoerd met tenminste één drukbeveiliging. Ook mag deze beveiliging nooit afgesloten worden en dient de druk ongehinderd afgevoerd kunnen worden. Een CV installatie of houtkachel met CV systeem dat niet aan de eisen voldoet en niet uitgevoerd wordt met de juiste appendages mag in Nederland niet in werking worden gesteld.